Saturday, February 2, 2013

Bolachinha de Goma / Manioc Starch Cookies





Over the last few years I have been trying to find the recipes from my childhood to bring back the sweet memories through the scents, textures and colors of the tasteful foods that were forgotten. One such delicacy is the manioc starch cookies! We can still find it in bakeries and markets in Brazil, more commonly in the Northeast, and the brand that I like is Baldic, from Rio Real, Bahia. What is almost impossible to find is that wonderful recipe that grandma used to prepare full of love... But after all the research and trials I am really close to what I was looking for! I sampled it, closed my eyes... and there was that little girl ready to get her hands full of cookies and run to watch "Sítio do Picapau Amarelo", a very popular Brazilian series for kids in the 80's, just like "Sesame Street" in the US.

Manioc Starch Cookies

Ingredients
250 grams butter
300 grams sugar
1 egg yolk
250ml coconut milk*
700 grams manioc starch
*I recommend to use one coconut in pieces in a food processor without water and strain the milk with a towel.

Directions
In a mixer, beat well the sugar, egg yolk and butter. Add the coconut milk and beat more.
At low speed, add the manioc starch slowly until you get a texture without shine. Add more manioc starch if necessary.
Make small balls or strips and bake in medium heat (350F) until it starts to get some color in the borders.
Let it cool and store in a closed container.

___________________________________________

Nos últimos anos tenho procurado resgatar as receitas de infância para poder trazer doces memórias através dos cheiros, texturas e cores de delícias que de certa forma foram esquecidas. Entre estas guloseimas está a bolachinha/biscoito/sequilho/bolinho de goma! Ainda se encontra em padarias e supermercados, mais facilmente no nordeste, inclusive a minha marca preferida é Baldic, feita em Rio Real, BA. Como esta iguaria é raramente preparada em casa, é difícil encontrar aquela receita maravilhosa que a vovó preparava com tanto carinho... Depois de muita pesquisa e testes, cheguei bem próximo do que estava procurando! Experimentei, fechei os olhos... e ali estava a menina sapeca pronta para encher as mãos de bolachinhas e correr para assistir o "Sítio do Picapau Amarelo".

Bolachinha de Goma

Ingredientes
250 gramas de manteiga
300 gramas de açúcar
1 gema
250ml de leite de coco*
700 gramas de goma de mandioca

*O ideal é bater 1 coco no processador sem água e espremer o leite em um pano.

Preparo
Em uma batedeira, misture o açúcar, a gema e a manteiga e bata até ficar uma mistura homogênea. Acrescente o leite de coco e bata mais um pouco.
Coloque a goma aos pouco em baixa velocidade até adquirir uma massa sem brilho. Se necessário, acrescente um pouco mais de goma.
Faça bolinhas ou tirinhas e asse em forno médio (180C) até começar a dourar as bordas.
Deixe esfriar e guarde em recipiente fechado.

1 comment:

Jamille Ponte said...

posso fazer sem o leite de coco?