Friday, August 24, 2012

Insalata Caprese



A great way to enjoy the delicious vine-ripened plump tomatoes that are still available in Florida during this never ending summer is preparing an Insalata Caprese or Insalata Tricolore! Especially before the prices go up with all this political crisis between the Floridians and the Mexican growers. 

The Insalata Caprese is from Campania region in southern Italy where the culinary creations are unique and the ingredients are easily found. This is a great antipasti combining fresh buffalo mozzarella, ripe tomatoes, basil, fruity olive oil, salt and pepper. Easy and tasteful! A classic summer salad that makes a perfect choice for the Floridians right now.

The perfect mozzarella is the Mozzarella di Bufala Campana and I heard you can sometimes find it at Costco but you can use fresh mozzarella from California, where they have great pride and quality in the production.

Wine pairing?! Since this salad does not have vinegar, it is easy to pair a good wine... I can suggest a crispy Pinot Grigio or a Chianti for the red lovers.

Enjoy the end of summer in Italian fashion! Buon appetito!!!

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 Uma ótima forma de aproveitar os tomates maduros e suculentos que ainda estão disponíveis na Florida durante esse longo verão é preparando uma Insalata Caprese ou Insalata Tricolore! Principalmente antes que aumentem os preços por causa da crise política entre os produtores da Florida e do Mexico.

A Insalata Caprese é da região de Campania no sul da Itália onde as criações culin árias são incomparáveis e os ingredientes são de fácil acesso. Esta é uma ótima entrada combinando muçarela de búfala, tomates maduros, manjericão, azeite de oliva frutado, sal e pimenta preta. Fácil e saboroso! Uma clássica salada de verão que é uma ótima pedida na Florida agora.

A muçarela perfeita é a Mozzarella di Bufala Campana que pode ser encontrada no Costco mas você pode usar a muçarela fresca produzida na California onde eles tem muito orgulho e qualidade na produção.

Vinho para armonizar? Como esta salada não possui vinagre fica mais fácil de combinar um bom vinho... Eu sugiro um Pinot Grigio ou um Chianti para os apaixonados pelos tintos.

Aproveite o final do verão ao estilo italiano! Buon appetito!!!


CURIOSIDADES: Mussarela ou Muçarela??? Os dicionários Aurélio e Houaiss e o Vocabulário Ortográfico da Língua Portuguesa (Volp) apresentam a grafia "muçarela" como a correta. Existe uma regra de que o "zz" italiano vira "ç" em português. Portanto a forma "errada" é justamente a que quase todo mundo usa: "mussarela".

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