Wednesday, February 10, 2010

Carnaval and acarajé!


It is Carnaval! This is the moment in Brazil to forget the problems and enjoy life with friends by the sound of drums, frevo, axé,... I can imagine the colorful streets and the sun shining so bright. Today I miss it all when I watch the Carnaval in Brazil on the internet and on tv . This is the time of the year where the street food is so special. Long lines are formed to discover so many flavors and the best selling in Bahia is with no doubt the acarajé (akara je), introduced by the nigerians during the slavery period. All that I remember is the smell of this delicacy filling the air by the crossroads during the afternoons... Here is my recipe for those who want to bring a little bit of Bahia to the table during Carnaval. Axé!


ACARAJÉ

1kg black eyed peas

200 grams grated onion

1/2 tablespoon salt


1 liter palm oil

1 whole onion


1. Soak the black eyed peas in water for at least 4 hours.

2. Rub to release the skin and collect with a strainer.

3. Use a food processor to make a grainy paste with the cleaned black eyed peas.

4. Use a large pot to mix the paste.

5. Add salt and grated onion.

6. Mix with a wooden spoon until well aerated.

7. Heat the palm oil with the whole onion.

8. With a tablespoon mold the acarajés and fry.


SHRIMP AS A SIDE DISH

500 grams medium headless shrimp

1 medium onion small diced

2 tablespoons of chopped cilantro

3 tablespoons of palm oil

Salt to taste


Combine everything and bake in medium temperature until the shrimp is well cooked.


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É carnaval! Momento no Brasil de esquecer os problemas e curtir a vida com os amigos ao som da bateria, frevo, axé,... Posso imaginar as ruas coloridas e o sol brilhando mais forte. Hoje eu sinto saudades disso tudo quando assisto o carnaval do Brasil pela internet ou tv. Este é o momento do ano onde a comida de rua é especial. Filas enormes são formadas para descobrir tantos sabores e o campeão de vendas na Bahia é sem dúvidas o acarajé (akara je), introduzido pelos nigerianos durante o período da escravidão. Tudo o que me lembro é o perfume desta iguaria preenchendo o ar nas esquinas no fim da tarde... Aqui está a minha receita para quem quiser trazer um pouco da Bahia para a mesa durante o carnaval. Axé!


ACARAJÉ

1 kg de feijao fradinho

200 gramas de cebola ralada

1/2 colher de sopa de sal


1 litro de azeite de dendê

1 cebola media inteira


1. Deixe o feijão fradinho de molho numa bacia com bastante água por aproximadamente 4 horas.

2. Amasse para soltar a casca que ficará flutuando e retire com uma peneira.

3. Passe aos poucos o feijão fradinho sem casca num processador.

4. Coloque a massa em uma panela funda.

5. Adicione o sal e a cebola ralada.

6. Bata com uma colher de pau grande até que a massa fique bem aerada.

7. Aqueca o azeite de dendê com a cebola inteira.

8. Com uma colher de sopa faca os bolinhos e frite-os até que fiquem bem dourados.


CAMARÃO PARA ACOMPANHAR

500gr de camarão medio sem cabeca

1 cebola media picada

2 colheres de sopa de coentro picado

3 colheres de sopa de azeite de dendê

Sal a gosto


Misture tudo e asse em forno médio até que os camarões estejam bem cozidos.

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