Sunday, September 27, 2009

Love or hate fruit

Jackfruit / Jaca (Artocarpus heterophyllus or Artocarpus heterophylla)
In the picture, jackfruit from Mr. Guto's place - April, 2009
Na foto, jaca do box do Sr. Guto - Abril, 2009


When in Salvador - Bahia (Brazil), Saturday is a day to stroll the Rio Vermelho Market looking for local fruits and vegetables. So many colors, shapes and smell... I feel like picking one of each! But one stop is mandatory! Mr. Guto's place. He is the only one that sells jackfruit in the market. And he is so nice by cutting and cleaning the center of the fruit for me (taking off all of its latex), making it easy to separate the bulbs and storing later at home. I confess that "storing" sometimes never happens... Specially if my brother is around.
Jackfruit is a love or hate case, specially because of its distinctive smell. In the north of Brazil, where this fruit was introduced in the mid-19th Century originated from Asia, it is more love than hate. This fruit is adapted only to humid tropical and near-tropical climates and matures 3 to 8 months after flowering.
I love enjoying this fragrant fruit first thing in the morning when I can sense all that it has to offer... Yes! For me it is fragrant. And I love its crunchiness! (I don't like the soft version). The sweet flavor when perfectly ripe is undescribable. The only bad thing about this fruit is that it is hard to stop eating. Sometimes I like to boil the seeds which are very similar to chestnuts or peanuts.
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Quando estou em Salvador - Bahia, sábado é dia de visitar o Mercado do Rio Vermelho para comprar frutas e verduras da região. Tantas cores, formas e cheiros... Dá vontade de pegar uma de cada! Mas uma parada é obrigatória! O box do Sr. Guto. Ele é o único que vende jaca no mercado. E ele é tão legal cortando e limpando o centro da fruta para mim (tirando todo o visgo), deixando fácil de separar os bagos e armazenar quando chegar em casa. Confesso que "armazenar" muitas vezes não acontece... Principalmente se meu irmão estiver por perto.
Jaca é um caso de amor ou ódio, especialmente por causa do seu cheiro marcante. No norte do Brasil, onde esta fruta foi introduzida em meados do século XIX, originária da Ásia, ela é mais amada do que odiada. Esta fruta se adapta apenas a climas tropicais e tropicais-úmido e amadurece de 3 a 8 meses depois de florescer.
Amo apreciar esta fruta perfumada logo que acordo, quando eu posso perceber melhor tudo o que ela tem a oferecer... Sim! Para mim ela é perfumada. Amo o quanto ela é crocante! (Eu não gosto da versão mole). O sabor adocicado quando perfeitamente amadurecida é indescritível. A única coisa negativa sobre esta fruta é que é sempre difícil parar de comer. De vez em quando gosto de cozinhar as sementes que são bem parecidas com castanha ou amendoim.

2 comments:

Minouche said...

jaca eh tudibom! :O)) adoooro! :o)

Cristiano Teixeira said...

Eu não sabia que a jaca era um caso de odio ou amor. Gosto muito de comer o caroço assado que também é um excelente vermifogo natural. Achei seu texto muito agradavel e a forma casual como vc descreve as coisas. Cintinue sempre escrevendo, Dri.
bjs