Wednesday, June 11, 2008

Senbei and Tempura in Asakusa + Kappabashi-dori

Ichiban-Ya (senbei store) - Senso-ji Temple entrance in Asakusa.
Ichiban-Ya (loja de senbei) - Entrada do Templo Senso-ji in Asakusa.


Santei Restaurant in Asakusa.


Before crossing the street for Kappabashi-dori.
Antes de atravessar a rua para Kappabashi-dori.


June 9th, 2008

The Ichiban-ya store was not easy to find specially because their banner is written in kanji but I remembered the picture I saw on the internet before going there. The man was preparing the plain ones right at the front of the store. It is very interesting that they use soy sauce to dip the senbei before serving it, which gives a different texture and flavor plus it makes a difference having it so fresh! It was hard to decide due to the large number of different flavors but eventually I chose a few to try later.
We were planning to try the traditional tempura in Asakusa after visiting the Senso-ji but the place was closed for maintenance and it is hard to find a restaurant opened after 2pm. At the Asakusa information center the man suggested us the Santei Restaurant across the street. We were greeted at the entrance by ladies wearing kimono and we had lunch upstairs close to the window where we could see the main street. The gohan (cooked white rice) was perfect but I was expecting more from the tempura. It was not crunchy because they served already with the sauce. After lunch I went to Kappabashi-dori to take a look at the cookware stores and to buy soba utensils. I got a nice knife in a nice store right when the avenue starts and the wooden utensils at the soba place. The sallesman did not speak english and that was the hardest communication experience so far in Japan. I had to point at things and mimic to show the sizes that I needed since the utensils for soba are sold according to the amount of flour you use. Fortunately he was very patient and kind. After all the details with the utensils and the techniques, I feel that soba preparation is indeed a ceremony since you have to concentrate in so many details. I like the way it is. I feel confident during the preparation and trust that at the end things will work.


9 de junho de 2008

A loja Ichiban-ya nao foi facil de encontrar especialmente porque o letreiro deles esta' escrito em kanji mas eu lembrava da foto que vi na internet antes de visitar. O senhor estava preparando os simples na entrada da loja. E' bem interessante que eles mergulham o senbei no shoyu antes de servir, o que da' textura e sabor diferentes alem da vantagem de experimentar bem fresquinho! Foi dificil de decidir por causa da enorme variedade de sabores mas finalmente escolhi alguns para experimentar depois.
Nos estavamos planejando experimentar o tempura tradicional de Asakusa depois de visitar o templo Senso-ji mas o lugar estava fechado para manutencao e e' dificil de encontrar restaurante aberto depois das 2 da tarde. No centro de informacao de Asakusa o senhor sugeriu o Restaurante Santei do outro lado da rua. Nos fomos recebidos na entrada por senhoras trajando kimono e almocamos no andar superior perto da janela de onde podiamos observar a rua principal. O gohan (arroz cozido) estava perfeito mas eu esperava mais do tempura. Nao estava crocante porque serviram com o molho por cima. Depois do almoco fui para Kappabashi-dori para conhecer as lojas de acessorios de cozinha e para comprar utensilios para soba. Comprei uma faca legal numa loja bem no comeco da avenida e os utensilios de madeira numa loja de soba. O vendedor nao falava ingles e esta foi a mais complicada experiencia de comunicacao ate entao no Japao. Tive que apontar coisas e fazer mimica para mostrar os tamanhos que eu precisava pois os utensilios para soba sao vendidos de acordo com a quantidade de farinha que sera' utilizada. Felizmente ele foi muito paciente e gentil. Depois de todos os detalhes com utensilios e tecnicas, sinto que o preparo do soba e' mesmo uma cerimonia desde que voce tem que se concentrar em tantos detalhes. Eu gosto desta maneira. Me sinto mais segura durante o preparo e certa de que no final tudo funcionara.

More senbei pictures at the Ichiban-Ya in Asakusa.


1 comment:

Marize Casaes said...

Ta feliz amiguinha?
Que barato!!! Que experiencia!!!
Depois quero as estorias contadas com minimos detalhes... e experimentar tudo o que vc aprendeu ... e claro!
Boas novas: vamos para o Brasil mesmo!!!
E Salvador... pode ser?
Mande email... se puder... e APROVEITE!!!!
Beijos.... Saudades!!!
Marize & Cia