Wednesday, September 16, 2009

Where did it come from?

Bowl of boiled peanuts

(Source: Weiss 2000)

Looking at one of my thousands of pictures from Bahia this winter, I started to ask myself: Where did it come from? The picture in question is from a bowl full of boiled peanuts that I prepared during the St. John's festivities. Boiled peanuts are very common in the Northeast of Brazil as in the Southeast of the US. A bowl full of this delicacy is usually shared with friends and it is always hard to stop eating... It is very addictive! But it is definitely delicious!!! Peanut is not a nut! It is a legume like a bean or pea. And the original question remained unanswered... until I decided to find out online.

The peanut originated in South America. This legume became popular in Africa when the Portuguese brought them from Brazil around the 1800. From Africa it arrived in the US where the peanut got its popularity.

The Portuguese traders during the 1600 introduced the peanut in China, which, since 2006, is the World largest producer followed by India. That's why we see many chinese dishes with peanuts!

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Observando uma das minhas milhões de fotos da Bahia neste inverno, comecei a me perguntar: Qual a origem disso? A foto em questão é de uma bacia cheia de amendoim cozido que preparei durante o São João. O amendoim cozido é bem comum no nordeste do Brasil, assim como no sudeste dos EUA. Uma bacia cheia dessa iguaria é normalmente servida entre amigos e é sempre difícil de parar de comer... É um vício! Mas é uma delícia!!! Amendoim não é um fruto seco como nozes e avelã e sim um legume como o feijão e a ervilha. E a questão original continuava sem resposta... até eu decidir pesquisar na internet.

O amendoim tem origem na América do Sul. Este legume se tornou popular na África quando os portugueses levaram do Brasil por volta de 1800. Da África chegou nos EUA onde se tranformou em algo tão popular hoje.

Os comerciantes portugueses por volta de 1600 levaram o amendoim para a China, que desde 2006 é o país maior produtor seguido pela Índia. É por isso que encontramos tantos pratos chineses com amendoim!

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